söndag 25 oktober 2015


ARC FYLLER 30 ÅR

På grund av att ARC fyller 30 år och Pekka var med i det första ARC 1986 med samma båt som nu blev vi inbjudna att delta i årets ARC. Starten är den 8 november för ARC+ via Kap Verde, där vi ska vara med, och den 22 november för ARC som går direkt till St Lucia. Eftersom vi blivit intervjuade av en engelsk båttidning har vi grävt fram några gamla bilder från 1986. Här ser vi en bild från Atlanten 1986. Då hade båten 7/8-dels rigg. Vi hade dubbla förstag och använde två bommar, inget storsegel. Navigeringen skedde med sextant. Det var tider det. Målgången var på Barbados på den tiden och nu är den i St. Lucia.

 
Här reparerar Pekka storseglet. Det var självklart att man måste ha med sig nål, tråd och segelduk och att man skulle klara allt på egen hand. Det fanns inga serviceföretag i hamnen i Las Palmas på den tiden. Jimmy Cornell, grundaren av ARC, ordnade bland annat en bussutflykt till Isleta, där det fanns en båttillbehörsaffär. Det fanns bara några få pontoner i marinan, men det fanns vatten och el. I staden fanns det stora varuhuset Corte Ingles, som körde ner varor även då.


Då som nu var det vanligt att lämna sitt bomärke på någon pir. Här är vårt från 1986 på muren i Funchal på Madeira. Pekka skaffade sin besättning på vägen ner mot Las Palmas, Birgitta i Villamora och Morten i Gibraltar. Morten, en norsk gutt var läkarstuderande och skulle till Sydamerika. Birgitta planerade att lifta jorden runt. Birgitta Silfverhielm är numera en känd konstnär. Corona Aq betyder havets krona. Vi tycker att Birgitta har gjort en bra illustration till det namnet.


Till årets ARC-start är omkring 200 båtar anmälda till ARC och cirka 60 till ARC+. Eftersom vi bor i båten har vi haft gott om tid till förberedelser. Det känns som om båten är i bra skick nu, 14 dagar innan starten. Vi har ambitionen att segla så snabbt som möjligt med vår båt som i år fyller 50 år. Därför har vi bland annat förenklat hanteringen av spirbommen genom att placera den på masten. På storbommen har vi en boombreaker. Den ska bromsa en ofrivillig gipp. Kutterstaget är demonterat, det behövs inte på undanvind.


Förutom ARC-förberedelserna pågår en massa andra aktiviteter i Las Palmas. Alla skandinaviska seglare i marinan har blivit inbjudna på studiebesök ombord  på HMS Gladan, en Herlin-ritad skonert med en total segelyta på 680 m². Kadetterna som utbildas ombord är 26 per grupp. Gladan har Las Palmas som hemmahamn under vinterhalvåret. I år går seglingen till Kap Verde och tillbaka igen, och sedan till olika kanarieöar.


Så här fint ser det ut i gunrummet på HMS Gladan med en bild av kungaparet i mitten. Här bjuds besökare in som t ex ambassadörer och som här i Las Palmas svenska konsuln Ann Kristin Ekstrand Celis. Ordet gunrum kommer från engelskans gunroom, kannrum.


Spanskakursen har börjat med Sebastian Rosell som lärare. Det är tredje året vi studerar spanska en gång i veckan på Skandinaviska klubben. Läroboken heter Caminando, vilket betyder fotvandring.Vandring är populärt bland skandinaver i Las Palmas. Här är Pekka på vandnring med Skandinaviska klubben vid Roque Nublo, Gran Canarieöarnas mest kända bergstopp. Tyvärr var det dimmigt precis över toppen vid det här tillfället. Det är en ganska krävande vandring på 13 km, så förväntningarna på fint väder vid den berömda klippan är höga.


Säsongens första fest på Skandinaviska klubben var den så kallade Räkfrossan. Räkorna är fångade på Grönland, ilandtagna på Jyllland, transporterade med bil till Cadiz och med färja därifrån till Las Palmas. En lång resa kan man säga. Räkorna var väldigt goda.


Det har regnat väldigt mycket på Kanarieöarna den senaste tiden så nu börjar vi se fram emot att komma till Västindien. Här är en bild från Spinnaker Bar i St. Lucia.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar