fredag 12 februari 2016


LÅNG VÄNTAN PÅ RESERVDELAR

Vi har varit i Le Marin på Martinique i nästan en månad och väntat på reservdelar till riggen från Seldén France. Vi har legat till ankars, hämtat vatten med gummibåten, varit inne i marinan ett par dagar för att få tillgång till el och vatten.


Det har varit många svenskar i Le Marin. Här är några från vandrargänget i Las Palmas. En dag hyrde vi två bilar och åkte till St Pierre i norra delen av Martinique för att vandra till vulkanen Pelèe. Det var en tuff vandring, som närmast liknade en bergsklättring. År 1902 fick vulkanen ett utbrott som utplånade hela den dåvarande huvudstaden St Pierre. Alla de 30 000 invånarna samt 8 000 räddningsarbetare omkom. Endast en person överlevde. Det var en mördare, som satt i stadens fängelse.


När reservdelarna kommit och riggverkstaden gjort sitt jobb började vi seglingen norrut. Då passerade vi Diamanten. Det är en klippa som användes som krigsfartyg av Lord Nelson och engelsmännen i kriget mot fransmännen. Det var en bra strategi som lönade sig men det var säkert inte trevligt för manskapet att bo inne i Diamanten. Det var rått och fuktigt och de hade ormar och råttor som sällskap.


Färden gick vidare norrut till Petite Anse dÀrlet. Egentligen skulle vi till Grande Anse dÀrlet men det gjorde inget. I den lilla staden regnade det hela kvällen. Det som var bra med stället var att det fanns nya, fräscha bojar som var gratis.


Här är en bild från Martiniques huvudstad Fort de France. Karnevalen är viktig på många ställen i Karibien. Det är inte alls lika storslaget som i Las Palmas. Ofta är det bara några lastbilar som har högtalare med dundrande musik och några som klätt ut sig och dansar, men här är det i alla fall trumslagare som spelar levande musik.


Det här är en bild från utkanten av Rouseau, huvudstaden i Dominica, som inte är franskt och är ett eget land. Vi har hört att det skulle vara mycket brottslighet där, så vi har inte varit där förut. Men det verkar vara mera välordnat numera.


På norra Dominica ligger Prince Ruperts Bay, en gemytlig stad med vänliga människor och en underbar strandpromenad.


Även i Portsmouth, staden intill Prince Ruperts Bay, har man karneval.


I Dominica verkar det som man vill bevara en slags gammaldags gemytlig charm. Getter och höns springer omkring på gatorna.


På svaj utanför staden Bourg på Iles des Saintes (Helgonöarna) träffade vi s/y Ellinor med Katrin. Anders råkade för tillfället vara i Sverige. Ett märkligt sammanträffande, vi träffade dem för exakt två år sedan på precis samma ställe.

.

3 kommentarer: