lördag 4 januari 2014


JUL OCH NYÅR PÅ BEQUIA

Vi har firat jul och nyår på Bequia som ligger i St Vincent and the Grenadines. På vägen dit såg vi den vackra regnbågen och segelfartyget som kör turister till ön. Det har regnat och åskat kraftigt hela tiden och vinden är fortfarande hård. Det har varit svåra översvämningar och några dödsfall i samband med åskvädren.


Julafton firade vi på stranden tillsammans med andra skandinavier. Här ser vi Janne och Kristina från s/y Liv, som ska segla jorden runt. Jag håller på att öppna julklappen som vi fick av båtgrannen Patrick när vi lämnade Las Palmas. Den visar sig innehålla en riktig engelsk Christmas cake, som fått ligga i whiskey i två månader. På kvällen var vi slla skandinaver på restaurangen Frangipani och åt julbuffé med västindiska rätter.


Så här ser det ut på ankarplatsen i Admirality Bay. Allt är dyrt här förutom diesel som köps på utförsel och lokaltillverkad rom. Ankiarplatsen är i alla fall gratis. Vi åker in med jollen några gånger om dagen för att handla och gå till restaurangen Frangipani där det finns bra wifi.


Port Elisabeth heter staden där vi ligger. Det är en liten stad som omger Admirality Bay. Små och stora hus kantar bergssluttningarna. De flesta invånare lever på turistnäringen. Det finns många små affärer men de innehåller inte så mycket.


Vi har varit på örundtur med taxichauffören och guiden Ricky. Vi såg bland annat den här gamla nedlagda romfabriken. Förut fanns det odling av sockerrör tills för 65 år sedan, men nu är även den nedlagd.


Under bilturen, då vi satt på flaket i en öppen bil, såg vi också den här vackra viken, Frendship Bay, som ligger på södra sidan av Bequia. Här finns det ett valfångstmuseum med redskap och båtar. De första som kom till ön var valfångare. Här finns också ett lyxigt stort hotell som är svenskägt, Bequia Beach Resort.På Nyårsafton tog vi färjan till huvudstaden Kingstown på St. Vincent. Det tog drygt en timma. Färgan Bequie Express är hitkörd från Tromsö och hette tidigare Aalesund.


Kingstown är en livlig och färgstark stad med marknader, trängsel, hög musik och mycket folk. Här finns ett par större supermercados, där vi hittade en del varor som t ex youghurt och kattmatsburkar.


Tillbaka i Admirality Bay utanför restaurangen Frangipani såg vi s/y Yaghan med Arne och Helen Mårtensson ombord. De kom just tillbaka från kändisön Mustique, som ligger några mil söder om Bequia. De hade legat för eget ankare, men fick inte komma i land. Större delen av ön är stängd för andra än kändisar som kungligheter och popstjärnor. Inte ens Mårtenssons med sin HR 65 var välkomna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar