EN MÅNAD KVAR TILL AVSEGLING
Förberedelserna pågår för fullt inför avseglingen den 10 november. På bilden ovan ser vi riggmakaren som klättar i masten för att byta mellanvanten i den stående riggen och kontrollerar den övriga stående riggen. Det känns skönt att få det gjort och att mast och rigg nu är i ordning.
Vi har också hunnit med att segla till Arguineguin på sydkusten, där vi låg på svaj några dagar. Från ankarplatsen såg vi den här vackra solnedgången och en segelbåt på väg västerut. I Arguineguin, som också kallas Norskbyen, handlade vi som vanligt sill, kaviar och räkor i Norskbutiken. Vi råkade ut för ett missöde med skiljereläet, som ska skilja startbatteriet från förbrukningsbatterierna. Det ledde till att vi hade ingen startström när vi skulle åka. Då fick vi vänta till att solen gick upp och började ladda solcellerna. Det tog några timmar.
Vi provade boombreakern och spirbommen och seglade plattläns ner till sydkusten. Vi kommer troligen att ha plattläns på seglingen till Kap Verde och St. Lucia. Det fungerade bra i varje fall under måttlig vind.
Vi provade också den nya drivenheten till autopiloten, som verkar styra bra efter att vi justerat in den. Det ser också ut som om solpanelerna och vindgeneratorn klarar strömförsörjningen både till autopiloten och övrig elförbrukning ombord. Men det hänger naturligtvis på om det finns vind nattetid då vi inte har solenergi.
Vi har varit på studiebesök i öns berömda romfabrik Arehucas i bergsbyn Arucas. Där fick vi se tillverkningen och lagringen som sker i ekfat, ju längre lagring desto finare rom.
Det var ett populärt ställe, många busslaster med turister besökte romfabriken. Vi svenskar var drygt 30 personer. Alla tyckte det var ett trevligt studiebesök, som avslutades med provsmakning av olika sorters rom, från de mest exklusiva sorter till de vanliga billiga sorterna.
Vandring i bergen pågår minst en gång i veckan. Här ser vi en bild från vandrargänget under en paus vid grottorna på vägen från Cruz de Tejeda till Artenara på 1700 meters höjd. Omkring tio personer från båtbesättningarna deltar i vandringarna.
Solen tar hårt på prylarna. Här lagas gummibåten, som fått ta mycket stryk..Materialet i gummibåt och fendrar smälter Årtullarna har lossnat och måste fästas med tvåkomponentlim.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar