söndag 18 november 2012


INVIGNING AV ARC 2012

Idag har det varit invigning av ARC (Atlantic Rally for Cruisers) med deltagare från 28 nationer med 231 båtar som ska starta seglingen till St Lucia i Västindien den 25 november. En intensiv vecka väntar med fester, seminarier, proviantering och reparationer med mera.


Två betydande personer i ARC är Andrew Bishop, den nuvarande direktören t v, och grundaren av ARC, Jimmy Cornell. Jimmy Cornell höll ett seminarium om digitala sjökort och papperssjökort. Han menar att båda behövs när man ska göra en planering för en Atlantöversegling. Andrew talade om jordenruntseglingen med ARC från Västindien.


I marinan har julpyntningen inletts med att man satt upp hundratals meter belysning runt hela marinan. Det lyser vackert om kvällarna. På stora vägen Avenida maritima har palmerna ansats och försetts med julbelysning. Affärerna har redan börjat skylta med julgranar och klappar.


En stor händelse den här veckan är att första båten har tagits upp med den nya travelliften på det nya varvet. Det är den enda spanska ARC-deltagaren Oranda III, en North Wind 60 på 25 ton som fick inviga travelliften, som har en kapacitet att lyfta 63 ton.


Ett studiebesök i katedralen Santa Ana i Vegueta (gamla stan) i Las Palmas gjordes i Skandinaviska klubbens regi. Katedralen har en spännande historia med bl a piratattacker och den stränga inkvisitionsdomstolens politik, där både judar och protestanter brändes på bål på torget framför katedralen.


Karin Bertilsson, kanslist på Skandinaviska klubben, guidade under besöket i katedralen. Hon är konstkännare och mycket kunnig i Kanarieöarnas historia.


Höstens besökare från Sverige har börjat anlända. Här är det Lars och Maria från Skåne, som anländer med tidningar, böcker, sill och kaviar. De har fått låna en båt att bo i i stället för att bo på hotell och har lånat cyklar, så de kan lätt ta sig fram i Las Palmas.


Bergsvandringarna har kommit igång. Det är ovanligt grönt uppe i bergen efter att det regnat några dagar och varit lite kallare än vanligt. Här är Sebbe på en höjd i närheten av Cruz de Tejeda ungefär mitt på Gran Canaria.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar