onsdag 2 april 2014


VI PLANERAR AVSEGLA FRÅN ST MARTIN TILL BERMUDA

Efter en månad på St Martin, ibland på den franska sidan och ibland på den holländska, har vi planerat att segla till Bermuda om 14 dagar, ifall vi får tillbaka autopiloten som skickats till USA för reparation. Vi får naturligtvis också vänta på ett väderfönster. Det är 860 M till Bermuda och det kommer vi att klara av på en vecka. På bilden ovan ser vi Fort Louis i Marigot Bay på den franska sidan.


Vi har haft för vana att gå på ett fint café i Marigot varje söndag. Där finns det goda och vackra franska bakverk och gott kaffe samt färskpressad juice


På fredagskvällarna åker vi över till holländska sidan och går på Yachtklubben på Happy Hour och sedan på Lagonies bar där det är musik och dans till orkestern Koolbarry. På lördag förmiddag är det marknad på Lagonies. Där säljer seglare sina begagnade eller överblivna båtprylar. Man kan göra fynd där. Vi har köpt en spansk gästflagga för 10 US. Vår gamla har blåst sönder.


En dag var vi till Philipsburg, huvudstaden på den holländska sidan, tillsammans med Staffan och Kerstin på s/y Balance. I bakgrunden ser vi Court House, som är stadens mest kända byggnad. Den är gammalt och vackert. I övrigt finns det en stor, fin strand med många turister som handlar taxfree. Bland annat finns det en massa exklusiva diamantbutiker.


Varje gång vi åker mellan  den franska och den holländska sidan måste vi passera den nya Causeway Bridge. Den öppnas sju gånger per dag. Bron går tvärs över Simpson Bay Lagoon. Det finns ytterligare två öppningsbara broar: en från Simpson Bay till lagunen, Simpson Bay Bridge, och en från lagunen till Baie de Marigot, Sandy Ground Bridge.


Det är här i Nettle Bay i norra delen av Simpson Bay Lagoon, som vi tillbringar mesta delen av tiden. Här ligger omkring 30 båtar för ankar. bland andra de svenska Flying Penguin och Unicorn. Det är långt ifrån det mesta, men det är ganska rent vatten och det finns ett hyfsat internet från ett hotell i närheten samt nära till bad.


Badstranden som vi hittat har det vackra namnet Dreams Beach. Där finns en nudiststrand, där det inte brukar finnas några besökare. Vi brukar gå dit på eftermiddagarna. Sanden är vit och havet är turkosfärgat. Allt är precis som det ska vara när man är i Västindien.


Vi har träffat många glada, trevliga och entusiastiska seglare från alla länder här i St. Martin.  En del har också åkt härifrån. Här på bilden ser vi Stefan och Pia på s/y Shaddock. Vi var på avskedsfest med dem på Lagoonies bar. Nu har de börjat seglingen mot Panama.


Amerikanen Mike har seglat mellan Las Palmas och Västindien sjutton gånger.Han har konstruerat ett eget navigationsprogram som heter Nimble Navstick. Mike är mycket originell. T ex går han alltid barfota. Han har hjälpt oss att koppla ihop satellittelefonen med datorn så att vi kan ladda ner gribfiler under seglingen norrut.


Idag har vi haft besök av David, som tillsammans med kompisen Erik ska segla Göran Cederströms legendariska L28 Tua Tua tillbaka till Sverige och de nya ägarna  Pojkarna har fått disponera Tua Tua en tid i Västindien. Det är ett vanligt fenomen att man av någon anledning inte kan segla hem båten utan låter andra göra det.
1 kommentar:

  1. Följer er med intresse, läser varenda bokstav, men har inte så mycket att komma med själv känns det som. Om en vecka är det avsegling mot kanalerna och Medelhavet, småpotatis för er ;-) Ha det fint, fortsätt skriva och fota. Tillbakaresan ska bli nog så spännande att följa.

    SvaraRadera