tisdag 6 maj 2014


BERMUDA - DE VITA TAKENS Ö

Det här var det första vi såg när vi närmade oss Bermuda och blev uppropade av Bermuda Radio, som ville ha information om oss och båten. Men vi var registrerade från tidigare besök, så det var enkelt. Det man genast lägger märke till att alla hus har vita tak. Taken måste vara rena och vita för man samlar vatten från taken i en tank under husen.


Seglingen från St Martin till Bermuda tog 9,5 dagar och var ca 900 M. Vi hade mycket stiltje i Sargassohavet och sedan motvind och plattläns som inte var så rolig. Det krävdes mycket diesel, omkring 200 liter, så det gällde att fylla på ofta, som Pekka gör här på bilden. Det var varmt och soligt för det mesta, men långbyxorna och fliströjorna kom på efter skymningen den första maj.


Sargassohavet var fyllt av tångruskor, som den här på bilden. De fastnade i fiskedraget och var antagligen orsaken till att vi inte fick någon fisk på hela vägen. Det var nästan ingen trafik. Vi såg två lastfartyg och ett kryssningsfartyg. Vi såg också en långtail, en mås och en duva, som satt på vindgeneratorn och liftade med oss några timmar på natten. Som tur var, aktade den sig noga för rotorbladen.


Nu ligger vi vid stadskajen i St Georges. Vi ville ligga i en marina, men det fanns ingen plats. Det är OK i alla fall och gratis, men det är problem med att ta sig i land när det är lågvatten. Det finns en trevlig taverna precis intill, där vi sitter och skriver bloggen just nu.


Vi blir väl omhändertagna av Holger och Joan, goda vänner sedan 1987 vid Pekkas första besök på Bermuda. De skjutsar oss runt ön och guidar oss till sevärdheterna samt bjuder oss på god mat


Joan är känd konstnär och författare. Här är ett exempel på ett pågående projekt. Hennes stil är starka färger och miljön på Bermuda, särskilt fiskar och blommor. Holger trycker bland annat T-shirts. Nu håller de på med att experimentera och lägger de färgglada motiven på kakelplattor.


Det finns många natursköna områden på Bermuda. Här är ett exempel, Ferry Park, som är ett naturskyddsområde. Pekka var med på en städdag av naturen i området redan 1987. Området är lika är lika rent fortfarande.


På torget i St Georges har man teaterföreställningar om öns historia. Här är det en rättegång mot en kvinna som har skvallrat. Hon anser sig oskyldig och att rättegången är orättvis. Ändå måste hon straffas genom att tippas i sjön sju gånger. Män som druckit för mycket blev kedjade med handfängsel kring en påle.Det finns många vackra stränder på Bermuda med skyddande rev utanför. En del är så exklusiva att de till och med har rosa sand. Men ett problem är att många stränder är privata och bara avsedda för turister på de stora hotellen. Den största inkomstkällan är turism och penningtvätt.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar