onsdag 17 december 2014


GOD JUL OCH GOTT NYTT ÅR

Den här bilden är från Marigot Bay på St Lucia förra året. Tomten säljer bananer och har bananer på huvudet i stället för tomtemössa. Vi längtar tillbaka till den fina miljön. I år är vi i Las Palmas. Vi har just haft sista lektionen i spanska för den här terminen. På julafton ska vi gå till Club de Vela med andra seglare från marinan. Det är knytkalas och var och en tar med sig julmat från sitt hemland. Vi ska ta med Jansons frestelse och ställa på det gemensamma bordet. Tanken är att man ska smaka på julrätter från andra länder. Till nyår tänker vi gå på playan vid midnatt, dricka champagne och äta tolv vindruvor, en för varje klockslag och titta på fyrverkeriet.


Vi har haft bildvisning i Skandinaviska turistkyrkan med bland annat bilder från seglingen till Västindien och vistelsen där samt från Kap Verde, Azorerna, sommar i Sverige och lite om tiden i Las Palmas sedan vi kom tillbaka i juni. Här ser vi fruktbåten i Rodney Bay på St Lucia, som kom på varje dag Det var fullsatt i kyrkan, cirka 50 personer kom. HMS Falken är på besök i Las Palmas. Kaptenen heter Jörgen Schyllert och ombord finns 17 kadetter och befälselever. Den här vintersäsongen ska Falken segla runt till de olika Kanarieöarna, bland annat ska El Hierro få besök.


Vi båtfolk från marinan blev inbjudna att besöka Falken. Vi var 25 personer som guidades runt och bjöds på äkta svenskt Gevalia-kaffe. Falken är ett av svenska marinens seglande övningsfartyg. Det andra heter Gladan. De turas om vart annat år att göra en långsegling. Falken är byggd 1947 efter ritningar av Tore Herrlin. Den har deplacement på 225 ton och för 680 kvadratmeter segel.


Årets start i ARC var en stor händelse i Las Palmas. Starten skulle gå den 23 november men blev uppskjuten ett dygn på grund av hårt väder. Det var 180 som startade på sträckan Las Palmas - Rodney Bay. Nu har de flesta kommit i mål. Först var finska Leopard som klarade distansen 2700 M på 8 dygn, 14 timmar och 40 minuter. Det är nytt rekord.


En stor händelse varje år i december är invigningen av sandskulpturerna på Las Canteras. Konstnärer från bland annat Ryssland, Belgien, Italien och Spanien tävlar om att framställa skulpturer av Jesu födelse i Betlehem.


Lucian Lina från Uddevalla uppträdde i engelska kyrkan i Las Palmas tillsammans med stjärngossar och barnkör. Svenska kyrkan i utlandet, Skandinaviska turistkyrkan och Skandinaviska klubben stod för arrangemanget.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar