lördag 21 april 2012

RIGGHAVERI NÄR VI PROVSEGLADE DET NYA STORSEGLET

Så här såg det ut när vi lämnade Las Palmas på väg mot sydkusten. Det är Pekkas dotter Lotta, som sitter till rors i undanvind. Det går undan i 6-7 knop. Det är inget alarmerande, men efter ett par timmar har ett par travare lossnat.


Efter att vi passerat flygplatsen ökade vinden i accelerationszonen. Vi tror att det kan ha varit 30 knop. Då blev det en gipp och fler travare gick av. Till slut broachade vi, eftersom seglet var helt loss från masten. Bommen knäktes. och for omkring som en projjektil innan storfallet gick av och seglet hamnade i sjön. Vi kunde för motor bogsea seglet och ta oss in i en liten industrihamn i Arinaga, där vi lade till vid rn hög betongkaj.

Här ligger vi i nu Arguineguin och slickar våra sår. Vi är glada att vi överlevde och att vi är på en så vacker plats som norskbyn Arguineguin. Vi försöker plocka ihop spillrorna efter haveriet och har fått tröst av Jörgen Ekebom på försäkringsbolaget Alandia.Medan vi väntar på ett högtryck med svag eller ingen vind så vi kan ta oss tillbaka till Las Palmas för motor har vi bland annat besökt Norskbutiken och köpt norska räkor, sill och kaviar samt badat och solat. Norskbutiken stänger snart för säsongen, eftersom alla norrmän reser till Norge över sommaren.

Tiden i Las Palmas innan vi seglade iväg var som vanligt fylld av aktiviteter. En dag stod plötsligt Åke och Nettan från Åkersberga på kajen. Vi bjöd på Janzons frestelse nästa dag och guidade dem i marinan och Parque de Romano.


Som vanligt blev det en vandring i bergen men nu i ovanligt ruggigt väder. Det här är Sebastian Rosell, svenk som är bosatt i Las Palmas sefan tio år, och Lotta i sina gamla schorts som hon satt på huvudet som vindskydd. Trots vädret vandrade vi från Cruz de Tejeda till Artenara, den högst belägna byn på Gran Canaria. .

I Artenara på 1300 m höjd sken solen, fliströjorna åkte av och belöningen bestod av ett besök på en uteservering med var sin cerveza. Därifrån tog vi bussen till Terror och nästa buss tillbaka till Las Palmas.

 
Spanien är ju i en djup ekonomisk kris. Regeringen på Kanarieöarna har beslutat att införa färdskrivare på bussar och lastbilar samt dra in bränslestödet på 30 %. Mot detta beslut protesterade 2000 yrkesfordon högljutt med tutanden och plakat på vindrutan i en flera timmar lång demonstration på genoomfartsleden Avenida Maritima till Telde och tillbaka..
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar