måndag 4 juni 2012

GAMLA OCH NYA ÄVENTYR

Bilden ovan är från vår första långsegling 1986. Den målades på piren i Funchal på Madeira av vår dåvarande besättningsmedlem, konstnären Birgitta Silfverhielm. Corona Aq betyder ju Havets krona, och vi tycker Birgitta har gjort en väldigt bra illustration till namnet.


Anledningen till att vi kom att tänka på bilden är att för några dagar sedan fick vi höra av Gunilla Rapp på s/y Arctic Fox, att målningen fortfarande syns efter 27 år. Så här ser den ut idag.Vad gäller vårt rigghaveri, så har inte så mycket hänt. Skotbänken är fixad. Segel- och riggmakaren Alisios i Las Palmas skickade en beställning av storbom, rodkick och skotskena till Seldéns dealer på Teneriffa, Nordest, den 7 maj. Där blev den liggande till den 17 maj innan Nordest lyckades skicka beställningen till Seldén i Frankrike. Vi har fått höra att leveransen ska vara klart att skickas den 15 juni. Den går från Frankrike via Barcelona till Teneriffa och sedan till Las Palmas. Ingen vet hur lång tid det ska ta.

På Kanarieöarna firade man nationaldag den 30 maj. Man klär sig i traditionella kläder och spelar och sjunger en mycket speciell sorts musik, som kallas tenderete. Vi var i Catalinaparken och på Las Canteras och tittade på firandet. Vi smakade också en drink som heter Mojito, som består av rom, sodavatten, sockerlag och myntablad. Den är uppfriskande men lite för söt. Den är känd eftersom den var Ernest Hemingways favoritdrink när han var på Cuba.


Ingen vecka utan vandring. Den här gången blev det en ny attack mot Isleta. Kussten på nordsidan är dramatisk och spännande med många utmaningar för att komma runt.Här är en utmaninng, att ta sig över ett gammalt taggrådsstängsel från tiden när militären hade intresse av att stänga av kustremsan. Andra hindret var ett stup som inte kunde forseras utan att simma över en vik. Vi fick ge upp och vända.


Kusten består av ockrafärgade (rödgula) lavastenar. På marken fanns en hårdare sten som bildade ett  slags gatstensformationer. Det såg ut som om någon hade lagt dit dem, men så var det inte.


Under vägen kom vi till ett "spa", en jättegryta, 2 m djup, med kristallklart 26-gradigt vatten och färggranna fiskar. Vattnet byts vid varje högvatten. Vi tog tillfället i akt och tog ett dopp.


Dagen efter lämnade vi stranden och gav oss upp till bergen. Målet var Cueva Grande. Det blev en häftig vandring på 9 timmar, eftersm vi kom lite fel och fick passera ytterligare ett bergsmassiv. Här har vi hittat ett ysteri, där vi köpte närproducerad fårost, som smakar bra.


Här ser vi Sussie, som beundrar Cruz del Saucillo, ett berg på 1800 m höjd. Pekka och Sussie stannade här medan de andra gick 20 m till upp på toppem och plaserade en sten på toppen. Stenen borde ha varit blågul men tyvärr hade vi ingen färg med..


Trötta och törstiga gick vi på en väg. Vi hade gått vilse men som tur var kom en räddare i nöden. Vi fick lift av två jägare i en jeep. De tog oss med till deras plantage, där de bjöd på vatten och öl samt en vägbeskrivning. Vi skulle forsera ytterligare ett bergsmassiv, men hade tur som vanligt. Vi hann till sista bussen med tio minuters marginal.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar