söndag 27 maj 2012


FESTIVAL GASTRONOMICO SAN CHRISTOBAL

San Christobal som ligger söder om Las Palmas mellan motorvägen och havet har tidigare varit en fiskeby som förfallit, men nu har kommunen rustat upp samhället. Nu vill man visa upp det för allmänheten och därför ordnade man en gastronomisk festival på gator och restauranger. Kastellet på bilden ovan är en symbol för San Christobal.


För två € fick man en tapas och en öl. Vi smakade på en mycket god paella med skaldjur och en typisk kanarisk rätt: saltpotatis med mojo (en stark sås). Stämningen var god bland de många besökarna.

Det fanns många aktiviteter som t ex fotoutställning, möjligheter till båtutflykter och kappsegling. De visade upp fiskeredskap och hade en utställning om havsmiljön.

En av veckans vandringar gick från Cueva Grande till San Mateo, en vandring på cirka tio kilometer i delvis ett vackert naturreservat. Den här gången var vi fem personer. Vädret var soligt men inte så hett, cirka 23 grader.

 Trots att det knappt regnat något under det senaste året så har vissa blommor  överlevt uppe i bergen, men gräset är brunt och torrt. På morgonen är det lite fukt på löven, vilket tyder på att det finns hopp.

Vi vandrade förbi många grönskande vinodlingar, som tydligen konstbevattnas. Fruktträd, fikonträd och potatisodlingar finns också.

I slutet av vandringen fick vi se den vackrare delen av staden San Mateo, som här på bilden. Normalt byter vi buss här och hinner bara ta en carajillo (en kaffekask) på en bar intill busstationen. innan nästa buss ska gå. Nu hade vi gott om tid för att se oss omkring.

Veckans andra vandringsäventyr gick till Isleta, som är en halvö nära Las Palmas, men som för några hundra år sedan var en ö. På östra delen av Isleta finns ett industriområde, på mitten är det ett militärområde och den västliga delen är ett naturreservat. Det här bilden är från nordvästsidan, där vågorna trycks in i ett hål och vattenkaskader sprutar högt upp i luften.

Här är det stenigt och svårt att gå. Stigningen är brant när man ska gå upp till toppen. Växtligheten är sparsam i synnerhet nu i torkan. Det finns en del unika växter som är skyddade inom naturreservatet.

Det här är utsikten från en av de fyra topparna. Närmast på bilden syns Playa del Confital, som mest används av lokalbefolkning från Las Palmas. Turisterna går som bekant till Las Canteras.

Vandringen i närmiljö avslutades i byn Las Colorados på Isleta. På bilden fr. v. Lars, Klara, Pekka, Sebastian, Janne, Caroline, Thord, Sussie och Anders.

Det går sakta framåt med reparationerna efter rigghaveriet. Nu är skotbänken tillverkad och satt på plats. Storbommen, rodkicken och skotskenan är beställd från Seldéns i Göteborg och det lär ta ytterligare några veckor innan den kommer.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar