onsdag 12 september 2012


VI SEGLAR TILL EL HIERRO - DEN SYDVÄSTLIGASTE KANARIEÖN

Det är 160 M från Las Palmas till Restinga på El Hierro. Vi hade en lugn och behaglig segling med det nya storseglet, som fungerar bra.


Efter en natt på ankarplatsen i Arguineguin fortsätter vi söderut. I bakgrunden syns Maspalomas fyr. Vi försökte fiska men det blev som vanligt inget napp. Vi såg inte heller några delfiner, som vi annars brukar se.Nu är det färdigseglat. Det blev helst stiltje och motorgång resten av färden, cirka 40 M.  Seglet är lätt att ta ner med lazyjack och påse.


En lugn natt med vacker solnedgång och halvmåne. Inga båtar störde friden. El Hierro ligger väldigt ödsligt. Det känns nästan som att segla till Västindien.


Hamnen i Restinga har varken el eller vatten men det fanns plats vid pontonen för fyra eller fem gästbåtar. Vi försökte klarera in ett par gånger men hamnkaptenen fanns aldrig på plats i sitt kontor. Alltså låg vi gratis i tre nätter. Vi hade besök av Guardia Civil, som ville se skeppspapper och pass. Det fanns trevliga kaféer och restauranger efter kajkanten. Vi gjorde en hisnande bussutflykt över de grönskande bergen till huvudstaden Valverde.


Det som gjort El Hierro känt den sista tiden är det vulkanutbrott som startade i juli 2011 och som har pågått av och till i vattnen i närheten av Restinga. Man hade till och med evakuerat folk från ön när det var mest  kritiskt. Hamnen har varit stäng för besökande fram till nu.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar