tisdag 16 oktober 2012


DIA DE LA HISPANIDAD (SPANIENS NATIONALDAG) FIRAS

Den 12 oktober firar Spanien båda skyddshelgonet Pilar och Columbus landstigning på ön San Salvador i Bahamas 1492 efter den första resan över Atlanten. Han trodde att han hittat en ny väg till Indien men kom till Amerika. Här ser vi flaggspelet till dagens ära på HMS Falken i Las Palmas.


Nationaldagen firas på olika sätt. Här i Muelle Deportivo samlas varje år hundratals motorcyilister under ledning av.organisationen Drag & Riders Moto Group. Sedan åker de i kortege genom staden.


Las Palmas hamn kan ta emot de mest märkliga flytetyg. Ofta ser man oljeplattformar som bogseras hit för reparation och service. Prospekteringen av olja är mycket omdiskuterad. Demonstrationer emot hanteringen är nästan vardagsmat. Här ser vi en av de större plattformarna, Eirik Raude, som är bekvämlighetsflaggad i Nassau.


Här är ett annat märkligt fartyg på redden, Pacific Orca från Limasol. Det används för att bygga vindkraftverk off-shore.


Nu är det lite svalare och vandringarna i bergen har börjat igen. Det blev en mjukstart till Isleta, som är en halvö nära Las Palmas. För att ta sig dit måste man ta sig över ett gammalt taggtrådsstängsel från den tiden då området var militärt.  


Bland ockrafärgade klippblock ser vi Anders, Sussie och Björn. Det är än så länge inte så många som deltar i vandringarna, men när det blir svalare blir det fler.


På Isleta kan man bada i havet för att svalka sig. Här händer något så ovanligt som att Pekka blir fastsugen i benet av en bläckfisk. Men den ville inte bli upptagen utan släppte taget. Om man vill ha ett lugnare och mindre äventyrligt bad finns det vattensamlingar i fördjupningar i berget med rent och soltempererat vatten. Tidvattnet ser till att friskt vatten kommer in.


Under en annan vandring från San Andrés till Firgas kan man plocka vilda fikon, som är mycket goda och ett bra näringstillskott för sista biten, där det är mycket uppför och slitsamt. Sussie visar upp fikonen, som växer trots den ihärdiga torkan under hela det senaste året.


Firgas är en liten, vacker stad som är känd för sitt mineralvatten som kommer från en källa i en dalgång. I gränden har man målat vackra landskap på sofforna. Längs en gata har man byggt ett konstgjort vattenfall och på en annan gata finns mosaiktavlor, som beskriver var och en av de sju kanariska öarna i text och bild.


Alla de här bilderna är tagna med det nya objektivet till den gamla Cannon-kameran. Det har brännvidden 18-200 mm. Pekka är mycket nöjd med det. Han behöver numera bara ha ett objektiv med sig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar