söndag 3 februari 2013


KARNAVALEN I LAS PALMAS HAR STARTAT

Karnevalsdrottningen, La Reina de Carnaval, utsågs i fredags. Sedan fortsätter det med evangemang som Drag Queen och Grand Parade under två veckor. Avslutningen sker den 17 februari med Sardinens begravning. Då klär man ut sig i svart och gråter. Man kör i kortege med en avbildning av sardinen till dånande sambamusik genom stan mot  Las Canteras, där den bränns på bål ute på en flotte i havet. Vi har inte varit på något evangemang än men rapporterar på nästa blogg.


Under vår senaste vandring från Firgas till San Andres bytte vi buss i Arucas, där vi hittade den här ståtliga katedralen, byggd 1909 av lokala stenhuggare med material från orten, I Arucas finns också  en känd romfabrik, som tillverkar den lokalproducerade Arehucas-romen.Firgas är känt för tillverkning av mineralvatten. Här produceras 200 000 flaskor vatten per dag från dalgången Barranco de las Madras. På några gator i staden finns mosaiker med historiska symboler och bilder från de sju Kanarieöarna. Sofforna av mosaik visar motiv från Gran Canarias alla kommuner.


Det här är Firgas eget kommunvapen, som sitter ovanför en av mosaiksofforna. Varje kommun har sin egen soffa och sitt eget kommunvapen.


 Vandringen som var på 9 km med 10 deltagare började tragiskt med en olycka i en kraftig nedförslutning. Margareta från katamaranen "Serna" halkade på gruset och bröt foten. Vi väntade på hjälp i en och en halv timme. Ambulans med vårdare kom först och blåste upp ett stöd, men man hade inte med någon bår. Efter ytterligare väntetid kom brandkåren med båren och fyra starka män, men vi var ytterligare två som också hjälpte till i den branta uppförsbacken till närmaste väg. Efteråt visade det sig att foten var bruten på tre ställen och det blev ambulansflyg till Sverige.


Här om dagen bjöd vi vår spansklärare Sebastian Rosell på sillunch. Vi började med champagne för att fira att han fått ett nytt sommarjobb som guide i Norge. Han kommer tillbaka till hösten, så att vi kan fortsätta läsa spanska. Kursen är populär och det är nu omkring 40 deltagare i fyra grupper.


Som vanligt så här års har vi många besökare som flyr från snön och kylan i Sverige. Här ser vi Gunilla och Björn från Tynningö utanför Vaxholm. De är i Las Palmas i två veckor  och sitter här på en av de många restaurangerna på Las Canteras.
 
Ursäkta om det blir tjatigt, men det är ju så bra med Musica en la playa på La Guerida på lördagskvällen. Den här gången är det The 44 Dealers från Madrid som spelar jazz och soul. Med i gruppen finns en bra munspelare som hade nitton olika munspel i sitt ställ.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar