måndag 3 juni 2013


VI FÖRBEREDER OSS FÖR ARC

Bilden ovan är från Rodney Bay på St. Lucia med den karakteristiska Pidgeon Island i bakgrunden.  Dit räknar vi med att komma i början av december efter omstarten i Mindelo på Kap Verde den 20 november. Visst ser det lockande ut. Men först måste vi klara av en massa praktiska åtgärder. Den här gången har vi gott om tid att skaffa utrustning och göra båten i ordning, så vi behöver inte stressa.


Vi har redan börjat gå igenom vad vi behöver och köpt några viktiga grejor, som t ex en del av säkerhetsutrustningen. Den är omfattande enligt ARC:s bestämmelser. På bilden ser vi en Epirb, som är en nödsändare. Andra saker som vi måste förnya är bland annat en livflotte. Den gamla var från 1973 och kunde inte besiktigas mer. Dessutom behöver vi en extra autopilot att ha i reserv och radarreflektorer i masten och VHF-högtalare i sittbrunnen, bara för att nämna något.


Men livet går vidare i Las Palmas. Vi har hittat en ny favoritbar med uteservering nära Canteras, som vi kallar för Cubanen. Ägaren heter Angel, t v på bilden. När baren fyllde 15 år bjöd han alla på mujito och tapas. Mujito är en kubansk drink som innehåller rom, limejuice, sockerlag och dekoreras med myntablad. Författaren Ernest Hemingway gillade den här drinken.


På den Cubanska restaurangen finns många musikanter som spontant spelar och sjunger. De vill gärna att gästerna också ska delta. Det är en otroligt fin stämning fastän lite trångt, men så ska det kanske vara.


Vi fortsätter också med vandringarna i bergen. Här ser vi ryttare som vi mötte när vi var vandrade på 800 m höjd från Agaete upp till byn Caldera. Det var i jobbigaste laget men vi upplevde en annorlunda natur med grönska och odlingar och firade Canarias nationaldag när vi kom fram.


I den här byn upplevde vi något vi aldrig gjort tidigare, fårklippning med sax på gammaldags vis. Fåren verkade ha vanan inne och protesterade inte så mycket, men benen var bundna. Efter klippningen gick de tillbaka till sina kompisar och kvar på marken låg drivor med ull i olika färger, som buntades ihop i säckar och transporterades till tvätt och så småningom till ull av fin kvalitet.


Nu är vandringarna slut för den här säsongen. De har gett oss motion och nya upplevelser, som den vanliga charterturisten inte hinner med. Snart åker Pekka till Sverige, och det blir inte någon blogg på ett tag. När han kommer tillbaka i slutet av juli blir det ett bildreportage från sommaren i den svenska skärgården.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar