onsdag 24 juli 2013


SOMMAR I SVERIGE

Pekka har varit i Sverige i sex veckor under den vackraste årstiden, regn en enda dag annars sol och klarblå himmel. Sommarens höjdpunkt var ett besök på Kallskär i Stockholms ytterskärgård där han äger en andel och upplevde nostalgiska minnen.


Här sitter Pekka i sommarlovsstolen och njuter av solen och utsikten. Vi har förtöjt Balladen Irene längs med berget utanför Södervån, en populär natthamnsvik. Vi lade nät som vanligt, men fiskelyckan var inte som förr. I näten satt endast ett fåtal flundror, som vi rökte.


Hjortronen var på väg att mogna i myrmarkerna på Kallskär. Det fanns inga stora mängder, men vi kunde ändå plocka och smaka några.


Det här är transportbåten Pigge, som Pekka använde för att ta sig ut till klubbholmen Kålö norr om Möja för att reparera klubbstugan.


Pekka har tillbringat största delen av tiden i Sverige med att reparera stugan på Kålö samt fungera som hamnvärd. Det var roligt men jobbigt.


Midsommar på Kålö firades av besättningarna på arton båtar. Christel (till vänster) ledde lekarna kring majstången och Lena stod för musiken. På kvällen var det dans på bryggan till dragspelsmusik.


Här ser vi Oceansegarklubbens försommarträff på långa bryggan i Finnhamn. Det var åtta båtar som deltog. Vi åt sill och grillade på berget. Det var trevligt umgänge med gamla bekanta.


Här ser vi barnbarnen Thea och Maja, som Pekka träffade på Rådmansö. De fick åka ut på en tur med en Fjordling (en snabb snurrebåt) i 30 knop på fjärdarna.


Pekka hann också med att turista inne i Stockholm med besök på Skansen och Abbamuséet. På figuren till vänster (Björn) har det insmugit sig en skummis. Man kan byta ut ansiktet, vilket var en populär attraktion på det välbesökta muséet, som mest gästas av utländska turister.


På Skansen finns en telefonkiosk från förr i tiden långt innan mobiltelefonen var påtänkt. Här ringer Margita på sin mobil. Här upplevde vi också Markoolio, som ledde barnens allsång på Skansen och Taube-låtar på Galejan.


Avskedsfest vid båthuset i Perstorp, Österskär, med vännerna Tomas, Sonja och Ellen. Pekka bjöd på rompunch som fördrink och pyttipanna med ägg och rödbetor som varmrätt. Det var som vanligt strålande sol. Nästa dag var det slut på den svenska sommaren för Pekka och avfärd till Las Palmas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar