tisdag 18 februari 2014


BESÖK PÅ DE FRANSKA ÖARNA I KARIBIEN

Vi befinner oss just nu på baren Couleurs du Monde i den lilla staden Bourg des Saintes på Iles des Saintes (Helgonöarna).Färjorna går hit med turister från Point de Pitre i Guedaloup. Det är en pittoresk och färgstark liten stad.


Efter att vi lämnade Le Marin på Martinique passerade vi den kända klippan The Diamond Rock. När engelsmän och fransmän krigade om herraväldet över öarna använde engelsmännen Diamond Rock som ett krigsfartyg med full utrustning av vapen, besättning och förnödenheter inne i klippan. Fransmännen förstod sig inte riktigt på den strategin och förlorade kriget tillfälligt. Det var till stort förtret för dem eftersom Napoleons fru Josephine kom från Martinique.


 Efter att vi legat på svaj ett tag  i turistorten Anse Mitan seglade vi till Fort de France. Det är en stor stad med ett fort, där vi låg för ankar. Det var intensiv trafik och omfattande kommers. Det kändes som ett Paris i miniatyr. I industriområdet utanför staden lyckades vi hitta Sony`s verkstad, som kunde reparera Pekkas smartphone medan vi väntade. Den hade drabbats av korrosion och tog inte emot laddning.


I Fort de France träffade vi OSK-medlemmarna Christer och Anna från s/y Kaiso, som seglat länge i Karibien. De brukar segla söderut till Trinidad på våren och ta upp båten på Power Boat i Chaguaramas och flyga hem till Sverige över sommaren. Sedan kommer de tillbaka och seglar norrut i övärlden. Vi åt kreolsk lunch på den lokala marknaden.


Vi lämnade Fort de France och seglade norrut till St. Pierre, en stad som i början av 1900-talet ödelades av ett vulkanutbrott. För övrigt ser staden ganska förfallen ut med bullrig trafik mitt genom staden. Många hus har aldrig byggts upp igen men man förstår att det varit en vacker stad en gång i tiden.


Under den ganska stökiga överfarten från Martinique till Dominica passerade vi Dominicas huvudstad Rouseau, Staden täcktes av en märklig regnbåge som låg långt ned över bergen. Här såg vi Thomson/Fritidsresors "Mein Shiff", kryssningsfartyget som vi har sett tidigare på La Gomera, Strax efteråt i en häftig squal fick vi napp. Linan hann löpa ut nästan helt. Vi lyckades få in genuan och gå upp mot vind och började veva in. Efter en timmes kämpande med fisken intill båten brast linan. Det var nog en fisk på 30 kg, som vi ändå inte kunnat få upp. Synd att fisken oftast är för stor!


Dominica har en ovanligt vacker flagga. Kanske den allra färgstarkaste av alla öarnas flaggor. Dominica är ett naturskönt litet land med 70 000 invånare. I bakgrunden syns berget Prince Rupert Bluff. Vi ligger i Prince Rupert Bay utanför staden Portmouth. Vi ska snart segla tillbaka till EU och den franska ön Guedaloupe.1 kommentar:

  1. Låter som om ni har det fint! Tänker ni också lämna båten över sommaren och komma hem? FÖljer er på bloggen och är lika glad varje gång det kommer ett nytt inlägg! :-) Katinka på www.katinkabloggen.se

    SvaraRadera