tisdag 4 februari 2014


TILLBAKA I EU

Vi befinner oss nu för ankar i Cul de Sac du Marin på Martinique. Eftersom Martinique tillhör Frankrike så befinner vi oss i EU. Här pratar man franska, men en del pratar lite engelska också. Valutan är Euro. Det är en jättestor vik med tusentals båtar. På den här bilden ser vi klassiska segelbåtar.som kallas Youle.


Man kappseglar med de här båtarna och tränar nästan varje kväll. Det verkar tungt och svårt att hålla balansen med båtarna, som är utan köl. Besättningen, sex personer på varje båt, hänger utanför i pålar och rorsman styr med en stor åra.


Så här ser det ut i den gamla delen av staden Le Marin med kyrkan, som väcker oss varje morgon  klockan sex med pling och plong och sedan håller på varje timme.


Längst in i viken häckar en flock med vita ibisfåglar. De håller till i mangroven och är inte särskilt skygga. Hela Cul de Sac var ursprungligen mangroveträsk men numera är det en seglarmetropol med två stora marinor.


Här åker vi jolle i en kanal som är omgiven av mangrove. Längre in finns ett industriområde med en båttillbehörsaffär. Där tittade vi på jollar, men de var alldeles för stora och för dyra. Så det blev ingen affär den här gången. Vi får fortsätta att pumpa oss fram i den pysande och läckande  jollen tills vidare. Vi har fått ordning på motorn, så vi slipper paddla. Det är en tröst i bedrövelsen.


Vi förbereder oss för att segla vidare norrut. Då kommer vi att behöva använda kryssfocken, som tagits fram ur malpåsen. Fallet till kutterstaget har fastnat inne i masten, så nu har vi installrat ett nytt fall utanpå masten. Pekka kollar att travarna fungerar och att skotpunkterna sitter rätt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar