fredag 28 februari 2014


VI ANLÄNDER TILL JOLLY HARBOUR PÅ ANTIGUA

Vi har lämnat de franska öaarna tillfälligt och är nu i Jolly Harbour på Antigua. Här är vi på ingång. Vattnet är turkosfärgat och stränderna vita, precis som det ska vara i Västindien.

 Innan vi lämnade den vackra och färgglada lilla staden Bourg på Iles des Santes träffade vi OSK-medlemmarna Anders och Katrin från s/y Ellinor. Eftersom vi inte har träffats på länge så hade vi mycket att berätta.

På Guadeloupe gick vi in i Marina Riviere Sens för att göra en del reparationer och städa båten. Vi tog strandpromenaden till staden Basse Terre. Det är en gammal stad med brokig byggnation. Som på många andra ställen finns det ett fort som i det här fallet heter Fort Louis.

 Längst norrut på Guadeloupe ligger den charmiga och vackra fiskebyn Deshaies. Där finns en bra ankringsplats i en bukt med bra ankarfäste. Där finns många trevliga restauranger, t ex en där man spelar jazz. En man spelade saxofon och en keaboard. Alla dansade glatt på söndagseftermiddagen och även personalen deltog.

Utanför Deshaies finns den fantastiska Jardin Boutanique, som byggts med bidrag från EU, eftersom Guadeloupe tillhör Frankrike och därmed EU. Här finns en mängd färgglada fåglar som t ex papegojor  och flamingos.

Här finns också mer än tusen växtarter, blommor och träd  samt fiskdammar och vattenfall. Det behövs ingen bevattning för det regnar så ofta och mycket. Medan vi var där regnade det flera gånger så vi fick försöka hitta regnskydd under palmbladen.

Vi visste inte att det finns så många olika sorters palmer. Här är en av de märkligaste, åtminstone har vi aldrig sett några liknade. Tyvärr vet vi inte namnet. Det var för många att hålla reda på.


I Deshaies försökte vi oss på en vandring längs floden Deshais Rivière. Det gick bra en bit upp längs en stig, men vandring tog ett plötsligt slut när stigen upphörde  och man skulle behöva hoppa på slippriga stenar till andra sidan floden. Stigen kantades av tät och ogenomtränglig regnskog.

Efter 44 M mestadels fin och snabb segling norrut från Deshais nådde vi seglarmetropolen English Harbour på Antigua. Vid Nelsons Dockyard finns det ett stort antal megayachter men också en del gamla, vackra skepp, som den här på bilden ovan.

Vid Fort Berkley finns resterna av Lord Nelsons försvarsanläggning från 1745. Det finns inte mycket kvar av fortet annat än ett kruthus och en vaktmanskapets förläggning. Men det är en vacker utsiktsplats, som man når via en trevlig promenad.1 kommentar: