tisdag 10 juni 2014


AZORERNA - LAS PALMAS

Bland de mäktigaste vyerna man kan få är att passera vulkanen Pico under utfarten från Horta på ön Fajal.. Vulkanen är oftast omgiven av en slöja av moln, precis som det ser ut på den här bilden. Den är 2 351 m över havet.
 

Vår vistelse i Horta varade i fem dagar. Som liten båt fick vi en bra plats i den inre hamnen, nära till allt, däribland Café Sport, som vi kunde se från sittbrunnen. Det är den klassiska baren som man måste besöka om man är seglare. Den grundades 1918 av Henrique Azevado och är alltså snart 100 år. Där finns det ett valfångstmuseum på övervåningen. Den fick utmärkelsen för världens bästa och mest kända bar för seglare 2009.  År 2013 var det One Bar på Marina Rubicon som fick utmärkelsen.


En annan sak som Horta är känt för är den enorma piren med tusentals målningar som seglare lämnat efter sig genom årtionden. Enligt sägnen ska man göra en målning för den bringar lycka på den fortsatta sjöfärden.


År 1987 gjorde vi den första målningen. Av den fanns bara fragment kvar. Den gick inte att reparera, så därför försökte vi göra en ny målning på samma plats. Den blev inte fullt så vacker som den tidigare, men ändå lyckobringande för den vidare färden.

.
 Färden från Horta till Gran Canaria blev faktiskt ganska behaglig, mest halvvind men också stiltje och motorgång. Vi klarade i snitt 100 M per dygn och seglingen tog 9 dygn till Gran Canaria.


Så här gemytligt hade katten Josefin, som låg och sov för det mesta. Dagens höjdpunkter var pratstunderna på kortvågsradion med bland annat Helge i Danmark och Janne i Norrköping som gav oss väderprognoser. Vi fick värdefulla tips om eventuella kursändringar i förhållande till en kommande vindriktning


En stor överraskning var när vi efter en lång tid utan fiskelycka fick en stor men ändå inte för stor Blue Malin på kroken. Det var mat för en vecka. Katten blev överlycklig.


Nu är vi tillbaka på vår kära ponton G, som vi lämnade i november. Vår båtgranne Patrick fixade att vi fick tillbaka vår plats. På marinan sken de också som solen när vi kom tillbaka och välkomnade oss hjärtligt. Nu har vi snart klarat av all städning och rengöring och tvätt efter de sju månader vi varit på resande fot. Nu ska vi ta en liten paus i bloggen fram till i slutet av juli, då det kanske blir svenska nyheter. Till dess tackar vi alla läsare och så syns vi snart igen med bilder från Stockholms skärgård.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar