onsdag 30 juli 2014


SOMMAR I SVERIGE - FRÅN ARKTISK KYLA TILL TROPISK VÄRME

Efter att vi förtöjt Corona Aq i Las Palmas den 8 juni och städat av det värsta åkte Pekka till Sverige. Han hittade en enkel resa för 300 SEK på Thomas Cook, men bagaget på 11 kg kostade 400 SEK och maten 200 SEK. Är det inte underlig prissättning?I den här stugan norr om Möja i Stockholms skärgård har Pekka tillbringat sommaren med att vara hamnvärd på Trälhavets båtklubbs klubbholme Kålö. Så här såg det ut på midsommarängen innan gräset klipptes före resningen av midsommarstången.


Här är gräset slaget, blommorna plockade och bundna i kransar och midsommarstången håller på att resas inför dansen och lekarna. Männen ska gå fem varv runt gropen där stången ska stå i takt med en gånglåt.


Den traditionella dansen leddes av Christl.  I år saknades musiken, men det gick bra ändå.  Nytt för i år var lekarna på ängen, där lekledaren Maria delade upp lagen, som hade till uppgift att bland annat slå spik i en planka, kasta boll i hink, springa med ett äpple i sked.Lagen Sailfish och Blåsipporna delade segern.


Det var 32 personer vid sillunchen. 'Det var den kallaste och blåsigaste midsommar någonsin. Borden flyttades från bryggan till husknuten där det var mera lä. Temperaturen var 5 plusgrader. Det var vinterklädsel som gällde. Men det var roligt ändå. Roligaste midsommaren någonsin, tyckte många.


På kvällen när vinden hade avtagit var det grillning vid stora bryggan. Pia och Christl är förväntansfulla inför resultatet av grillningen. Det var myggfritt på grund av kölden.


Mycket jobb med underhåll och reparationer har genomförts under sommaren. Här ser vi den nya grillen, som håller på att byggas av Tomas, Nisse och Andreas.


Strax efter midsommar kom den tropiska värmen. På en stolpe vid stugbryggan satt den här svalan varje morgon vid samma tid och kvittrade medan vi tog en morgonfika.


Den här bilden är från Kallskär, en ögrupp längre österut från Kålö. Här har det aldrig varit varmare och mer vindstilla någon sommar tidigare. Det var 30 grader i luften och 22 i vattnet. Vi åkte runt i gummibåten och fiskade. Vi fick flundror och en laxöring.


Under hela sommaren har Pekka använt TBK:s motortbåt Pigge för att komma till och från ön transportera ut saker. Det är en kontrast till vår egen segelbåt. Det är en viss tjusning att åka omkring i 17 knop i stället till 4-5. Det är en turbodiesel med 88 hk, så det är stor skillnad på bränsleförbrukningen.


 

Näst sista kvällen av vistelsen i skärgården fick en storslagen avslutning. I hamnen låg 25 båtar. Ombord på s/y Eveline blåste Janne Brogren tapto på klarinett och spelade Amazing grace i samband med flagghalningen vid solens nedgång klockan 21.00. Tack Janne för vacker musik.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar