tisdag 9 september 2014SENASTE UPPLEVELSERNA I LAS PALMAS

För tio dagar sedan kom Göran Cederström hit till Las Palmas. Han har en ny båt som också heter TutaTua. Den hittade han i Brännö i Bohuslän. Märkligt nog hette den Tua Tua II. Det är en L28 från 1983. Göran är nu 81 år och ska segla ensam till Amazonas delta i Brasilien för att  hälsa på sin familj där.


Idag, den 9 september, avseglade Göran Cederström från Las Palmas. Han ska segla direkt till Brasilien utan uppehåll. Det kommer att ta 30-40 dagar, tror han. Han har inge kortvågsradio och en GPS som fungerar då och då. Han blev klar snabbt med bunkringen. Hans favoritmat under seglingen heter Gofio, ett mjöl som användes redan av det kanariska ursprungsfolket guancherna. Det blandar han med vatten eller mjölk och gör en gröt som han äter med torkad frukt. Det är näringsrikt och gott, enligt Göran, som också hoppas på att få fisk.I övrigt har vi ägnat tiden i Las Palmas åt vandring i bergen. Här är en bild från Teror. Vi vandrar i det vackra naturreservatet Parque Rural de Doramas. Det är kanske i varmaste laget än så länge men ändå skönt att röra på sig och upptäcka nya miljöer.


Att vandra i bergen kräver bra kondition. Därför börjar vi varje morgon med en joggingrunda i Parque Romano och en stund bland gymredskapen. Efter motionspasset och duschen smakar frukosten i sittbrunnen extra bra.Vi ägnar mycket tid åt underhåll och reparation av båten efter Karibien-vistelsen. 8000 M i salt och sol  har satt sina spår. Här är det kapellmakaren Charlie från Vela Linton som tar mått på en ny sprayhood.


Här ser vi riggmakaren Domingo från Alisios Sailing & Rigging som installerar rodkicken efter byte av gasfjädern. Han har också bytt en del av den löpande riggen.


Eget arbete varje dag. Här är det ankarboxen som görs ren och målas. Ankaret var rostigt och färgen i boxen var avflagnad. Däcket är rengjort, nyoljat och pluggar utbytta.


Nya och gamla bekanta anländer ofta. Här ser vi Dan och Ulla på s/y Katrina som just lagt till vid receptionsbryggan i marinan.


Las Palmas Port har en stor business i att serva och reparera oljeplattformar pågått länge under mer eller mindre protester från allmänheten. Det är strid om oljeutvinningen mellan Kanarieöarna och Marocko men de flesta oljeplattformarna kommer långväga ifrån. Den här är en av de större, jämför med segelbåten så förstår man proportionerna.
3 kommentarer:

 1. Härligt att Göran är på väg igen mot sitt efterlängtade Brasilien.
  Dan och Ulla. Hälsa dem så jättemycket från Mattis och Pirjo
  http://jaya-seglar-igen.blogspot.se

  SvaraRadera
 2. Fantastiskt att höra att Göran fortfarande seglar, dessutom till Brasilien. Det är rätt inställning!

  // MVH, Mats

  SvaraRadera
 3. Åh va glad jag blev över att läsa detta och se de fina bilderna!!

  Mvh Sonia Cederström Wishart (Görans ena dotter)

  SvaraRadera