lördag 11 oktober 2014


LITE BLANDAT SVENSKT OCH SPANSKT

Pekka är tillbaka i Las Palmas efter några veckor i Sverige. Det är skönt att komma tillbaka till värmen och gemenskapen på Gran Canaria. Vi har stort umgänge både med spanjorer och skandinaver och folk från andra länder.Här finns det mycket att göra. Skandinaviska klubben har öppnat. Vi såg säsongens första film The Grand Budapest Hotel och snart är det jazzcafé med live mucic av Reinaldo och Alberto i Los Gumbo.

Här i den lilla röda stugan bodde Pekka mesta tiden i Sverige. Den tillhör Trälhavets båtklubb och ligger på Kålö, en ö norr om Möja i Stockholms skärgård. Här finns mycket att göra, bland annat har det lagts ny matta i stugan, bryggjobb och trädfällning för ved. Här finns ingen el, värme får man med ved och belysning  med fotogen och ljus. Dagarna är korta så här års. Kvällssolen lyser vackert som på bilden.


Från stugfönstret har man världens vackraste utsikt, tycker Pekka. -Inte undra på att jag trivs där, säger Pekka. När mörkret blir för kompakt är det inte så roligt längre och längtan till solen och värmen gör sig påmind.


Sista dagen på arbetshelgen på Kålö. Har några av de många som deltog i jobbet  samlade för fikastund vid stugknuten. Från vänster: Ellen, Affe, Tomas och Nisse.


Pekka hälsade på hos barn och barnbarn i Mariefred och passade på att gå på en guidad tur på Gripsholms slott. Det var Gustav Vasas som grundade slottet 1537. Här finne en fyrahundraårig historia, bland annat Hertig Karls kammare från 1500-talet och Gustav III:s teater från 1700-talet är några av höjdpunkterna.


Barn och barnbarn finns också i Nacka. Här är sonen Mathias framför Pekkas gamla arbetsplats för länge sedan, De Laval i Nacka. Där jobbade han som speditör och skickade reservdelar till fartyg när och fjärran. Den stora turbinhallen är numera kulturminnesskyddad. Nu finns här en trevlig restaurang och modebutiker.


Goda vännen Christl lånade ut sin ögonsten motorbåten Olivia, en Saga 27, för transporterna till Kålö. I bakgrunden syns båthuset i Perstorp, Österskär, där vårt radhus ligger.


Det var också Christl som ordnade en för tidig och oväntad födelsedagsfest för Pekka. Han blev ditlurad under förevändning att fälla ett träd hos Christl. Arbetsklädd steg han in och döm om förvåningen när han fick se många av de gamla vännerna, som kommit för att uppvakta. I förgrunden
från vänster Tomas, Arne, Jörgen, till höger Maria, Åke och Roland.


Efter seglingen från Karibien fanns det en hel del att reparera på båten, t ex riggjobb och en ny sprayhood, nya vinschar med mera. En dag var vi ute och seglade en bit för att prova den nya utrustningen och få se lite nya vyer. Vi åkte ut till ankarplatsen utanför playa Alcaravaneras och dukade upp för sillunch i sittbrunnen.


Det är minst 23 grader i vattnet så man kan ligga länge och plaska. I bakgrunden ligger omkring 30 båtar på svaj för närvarande. Det kommer att bli många fler. Irritationen år stor bland de som blir utkörda på grund av ARC-invasionen. De får inte komma tillbaka förrän efter Arc-starterna 9:e och 23:e november.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar