söndag 17 maj 2015


EN JOBBIG VECKA PÅ VARVET

Vi har haft båten uppe på varv en vecka. Det var två år sedan sist, så det var mycket jobb och överraskningar. När vi hade tagit upp och öppnat dyvikan för att tappa ur vattnet slutade det aldrig att rinna. Till vår förvåning visade det sig att det var diesel som rann ut. Ena bränsletanken hade gått läck. Vi satt uppe en hel natt och samlade ihop dieseln i dunkar allt efter som den rann ut. Det var 90 liter. Tanken plockades ur för svetsning. Pulpiten svetsades också. Sedan slipade vi och lade på tre lager fartygsfärg. Friborden polerades.


Färgen var svår att hantera. Den måste röras om med borrmaskin då och då. Men ytan blev bra efter tre lager och tio liter färg.


Vi har legat still länge så därför har vi varit ute på en liten provtur för att kolla motor, instrument och segel. Men det var ingen lång segling, bara till viken intill marinan där vi ankrade för bad och sillunch. Nu väntar vi på en ny Furlex och nytt förstag. Riggmakaren ska också montera en enklare funktion av spinnakerbommen.


Josefin har hittat på att hon ska ligga på båtgrannen Patricks sprayhood ibland. Vi förstår inte riktigt varför, men hon brukar få fisk av honom ibland, så det kan ju vara en förklaring.


Det har varit underbart grönt uppe i bergen före torrperioden, som nu har börjat. Det har blivit lite för varmt att vandra, så snart är det slut för säsongen. Många har åkt till Skandinavien under sommaren. Här är en bild från en av de sista långa vandringarna i området kring Valleseco.


Vandringarna brukar avslutas med en jarra (sejdel öl) på en pub någonstans. Här är det hos vår vän Cubanen på en tvärgata till Las Canteras efter en vandring på Isleta.


Nu har båtarna börjat komma tillbaka från Västindien. Här ser vi Lennart Fredriksson på s/y Quilla, som seglat direkt från St Martin till Las Palmas på 25 dygn. Han hann precis undan från stormen som flera andra drabbats av 500 M väster om Azorerna. Han har en Comfortina 32, som är välutrustad, men utan toppmodern elektronik. Han har bara en kortvågsmottagare och får ingen väderinformation, men hade tur att hinna undan det svåra ovädret som andra råkade ut för.


Den franska fregatten L´Hermione har besökt Las Palmas nyligen. den ursprungliga L´Hermione gick på grund och förliste 1792 vid la Croisie i Biscaya. 1997 började projektet att återskapa L´Hermione, som nu visas upp på väg mot USA.

Vi gjorde ett studiebesök på L´Hermione. Det luktade tjära ombord och besättningen var klädd i kläder från 1700-talet. Blocken, som var många, var också tidsenliga. Men fartyget hade modern säkerhetsutrustning och navigeringsinstrument.


Vi har haft ett väldigt trevligt Valborgsfirande i engelska kyrkans trädgård med tipspromenad, allsång, grillning och picknick.
Idag har vi haft en solig och varm dag med besök i Parque Doramas, där bougainviellan står i full blom och där vi lyssnade på folkdansgruppen Roque Nublo.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar