tisdag 28 juli 2015


SOMMAR I SVERIGE

Pekka har som vanligt tillbringat sommaren i Sverige, mesta tiden på Kålö i Stockholms skärgård. Ön tillhör Trälhavets båtklubb. Där finns en liten stuga och en bastu, som medlemmarna kan utnyttja. Så här vackert kan det vara ibland när det är fint väder och lätt ostlig vind. 


Här i den röda stugan brukar Pekka bo. Han åker antingen med klubbens motorbåt Pigge eller kompisen Tomas båt Balladen Irene. Det är världens vackraste utsikt från fönstret, tycker Pekka. Stugan har ingen el men en vedkamin och fotogenlyktor. 


Vistelsen på klubbholmen var inget vilohem, tvärtom var det en massa jobb som renovering och målning av bastun, rensning av hängrännor, lite jobb i stugan och det dagliga: städa bastun, hämta ved och vatten, göra ren toaletterna och grillen. På eftermiddagen och kvällen var det socialt umgänge med klubbkompisarna.


Det har varit en regnig sommar, även så på midsommarafton. Men skam den som ger sig. Sillunch på bryggan är ett måste, även om man måste sitta med sydvästen på. Man får se det positivt, det var faktiskt dubbelt så varmt som förra året då det var fem grader varmt. I år var det 10 grader och vi hade jättekul.


Lena kunde inte spela dragspel på grund av regnet så vi fick dansa utan musik. Christl var lekledare, så allting var bra ändå.


Pekka gjorde också ett besök på Åland för att hälsa på båtgrannarna i Las Palmas, Ben och Sässi samt  Johan och Tove, som har sommarhus i Saltvik på Åland. Här på bilden ser vi Kobba Klintar vid infarten till Mariehamn.


Här är vännerna i Saltvik på Åland liksom i Las Palmas. Från vänster: Johan, Ben och Tove. Sässi var inte med på bilden. Hon var hemma och förberedde middagen.


I slutet av 70-talet jobbade Pekka på fiskebåten Nordvåg, som var från Saltvik. Den fiskade lax på Östersjön och Bottenhavet. De gamla fiskekompisarna från Saltvik fanns inte kvar där, men Pekka träffade flera andra fiskare som kunde berätta om hur det var förr.


Under ett Sverigevistelsen hör ett besök i Vaxholm till programmet. Pekka passade en regnfri dag. Stan var full av turister, man hörde knappt ett svenskt ord. I Norrhamnen låg den här vackra ångbåten.


Några dagar i Stockholm med bland annat en åktur från Hammarby Sjöstad till Hammarbyhamnen med Emily, långa promenader till kulturminneskvarteren vid Åsöberget, Finnboda och Fåfängan.

Jag hade en kunnig guide med mig, Margita Karlsson, så det var riktigt roligt med  vandringarna i Kulturkvarteren på Åsöberget på Söder i Stockholm.


Så blev det dags för avfärd till Las Palmas. till Barbro, båten och katten. Här passeras Europas sydvästligaste hörn Sao Vicente i Portugal på 10000 m höjd. Nu är det inte långt kvar till Corona Aq.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar