torsdag 20 augusti 2015


FÖRBEREDELSER INFÖR STARTEN I ARC

Det är snart bara två månader kvar innan ARC-starten. Vi har börjat åka ut och segla en gång varje vecka på redden utanför Las Palmas för att kolla hur olika saker på båten fungerar. För ett par veckor sedan hade vi tänkt segla till Fuerteventura. Vi kom bara halvvägs. Vi hade hela förseglet ute, vinden ökade och vi skulle minska seglet. Då låste sig förseglet och gick inte att rulla in. Vi var tvungna att vända. Tänk om det hade varit  mitt på Atlanten i storm.Huvudsaken med provturen var att kontrollera att nya Furlexen och förstaget fungerar. Det troliga problemet var att linan kinkade sig i Furlexen. När vi var tillbaka på ankarplatsen utanför marinan gick förseglet att rulla ut helt och dra in igen utan problem. Vi har bytt samtliga ledblock till styrlinan. Installationen bör vara OK. Vi har varit ute några gånger senare och det verkar fungera. Mystiskt är det trots allt. Det får bara ie hända igen.


Vi har kollat storseglet, bytt några slitna tampar,  tvättat storseglet med rengöringsmedel för att få bort caliman, alltså den klibbiga rödbruna sörjan som kommer med vinden från Sahara. För övrigt har vi en del instrumentproblem, AIS:en och Raymarine-plottern vill inte kommunicera med varandra. Det hoppas vi löser sig när kunniga goda vänner och båtgrannar kommer tillbaka från Sverige. Dessutom behöver en del av nödraketerna bytas ut.

Motorn har fått sin tusentimmarsservice med bland annat byte av remmar och impeller. Ett svettigt jobb, men det gick bra.


Teakdäcket har fått en rejäl uppsnyggning med rengöring, blekning och två lager teakolja.En del svenskar har kommit tillbaka till Las Palmas och fler är på gång. Det här är Ulf och Pia på s/y Clary,. också en L32, byggd 1965 på Malmö Flygindustri. Men Clary är mer lik originalmodellen än vår L32. De har varit i flera år på Svalbard men har nu bestämt sig för att segla söderut, till Brasilien närmare bestämt. De kommer att starta ungefär samtidigt med oss och segla via Kap Verde, dock inte med ARC+.


Pekka har varit ute på en nattlig lampfisketur med båtgrannen och fiskaren Enrique. Han har en sex meters fiskebåt med en 80 hk snurra. De åkte ut i tre timmar till havs, fiskade och drev tillbaka mot Isleta, men tyvärr blev det ingen fisk.


Ibland tar vi en tur och tittar till andra skandinaviska båtar vars ägare befinner sig på sommarferie. Här tittar vi till Bird of Passage medan Tove och Johan bygger hus på Åland.


Det har varit dåligt med fiske en längre tid. Vi försöker ibland, som här på bilden norr om Isleta, där det normalt brukar finnas fisk. Men det blev ingen fisk den här gången heller.


I stora hamnen Las Palmas Port vid Dique Reina Sofia-piren ligger det många oljeborrtorn. De är sysslolösa på grund av att oljepriset har gått ner och det råder överproduktion. De lyser som hela städer på natten.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar