torsdag 26 januari 2012


BÅTAR, MARATON OCH MANDELBLOM

Sedan Lucia har HMS Gladan legat här under jul och nyår. Nu har en ny besättning kommit. Det är gymnasieelever från Karlskrona, som ska skolas ombord under tre veckor. Häromdagen avseglade skonerten från 1857 till Rosario på Fuerteventura. Sedan ska de till Santa Cruz på Teneriffa innan de kommer tillbaka hit efter utbildningens slut.


Gladan gick och en annan gammal bekant kom, skolskeppet Lord Nelson. Hon var för stor för att angöra marinan och fick därför lägga till bland de stora kryssningsfartygen vid El Muelle. Lord Nelson träffade vi i La Palma under julhelgen.

.
Daniel Kalib Wilkinson från USA vann Gran Canaria Maraton på 2 timmar och 28 minuter. Det var en stor folkfest med flera tusen åskådare och 4000 deltagare. Loppet gick två varv på stadens gator, på Las Canteras och Avenida Maritima.


Mandelträden blommar nu uppe i bergen. De ska vara 40-50 år gamla när de ger den bästa skörden. De blommar i januari och skördas i augusti. Det finns två sorters mandel, sötmandel och bittermandel. Sötmandeln används i t ex bakverk medan bittermandeln används i tillverkning av oljor och kosmetika. Spanien kommer på andra plats efter Californien vad gäller skörd av mandel, som är mycket arbetskrävande.


I bergsbyn Tejeda hålls mandelblomsfestival i mitten av februari varje år. Här odlas också medicinalväxter. Det finns ett museum som visar framställning av naturmediciner. Tejeda är ett populärt utfllyktsmål. Man kan åka buss på serpentinvägar på 1500 meters höjd. Mest fascinerande är kanske barrskogen som växer på höga höjder.


Roque Nublo är en känd symbol som ligger nära öns högsta punkt Pico del Pozo på 1949 meters höjd. Populära vandringsleder går hit upp. Man kan åka buss till en plats, vandra en bit och ta en annan buss tillbaka.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar