onsdag 8 februari 2012


CARNAVAL I LAS PALMAS

Just nu pågår karnevalen på Gran Canaria: med många roliga inslag, bland annat kröning av karnevalens drottning (Gala de la Reina) och en drag queen (Drag Gueen Gala), den stora paraden (Gran Cabalgata) och  den avslutande ”sardinbegravningen” (Entierro de la Sardina). Festligheterna hålls i huvudsak på den stora scenen i Catalinaparken, begravningen sker på Las Canteras och kortegen går genom stadens gator och torg.


Här pågår Murgas Contest, en tävling mellan musikteatergrupper. Den här typen av musikteater kommer ursprungligen från karnevalerna i Uruguay och Argentina men har nu kommit även till Las Palmas.


Ljudnivån i Catalinaparken är enorm, men så ska det ju vara när det är karneval, tycker spanjorerna..Tävlingen mellan musikgrupperna varvas dessutom med fyrverkerier. Spanjorerna älskar att klä ut sig och under karnevalstiden i februari får de sitt lystmäte. Man har även tävlingar för bäst utklädda hundar och barn.


Det här är Hanna Jansson, doktorand från Stockholms universitet. Hon ska skriva en avhandling i etnologi (folkkultur) om svenska seglare i bland annat Las Palmas och  Azorerna. Hon samlar på berättelser och läser bloggar och på så sätt hittade hon oss. Under veckan som hon varit här har hon besökt och intervjuat flera båtbesättningar.


Till de dagliga rutinerna ombord på Corona Aq hör att prata i kortvågsradion två gånger om dagen med båtar ute på Atlanten och i Karibien samt netcontrolers i Sverige och Danmark på frekvens 14325 kHz. För närvarande är det ganska goda konditioner i etern, vilket gör pratet roligare. Pekka har nyligen tillsammans med vännen Anders Rapp skrivit en artikel om radiokommunikation förr och nu som publiceras i klubbtidningen Kanalen under våren.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar