söndag 13 maj 2012


MÅLET ROQUE NUBLE ÄR NÅTT

Nu har vi äntligen efter flera timmar på buss och 6 timmars vandring nått målet Roque Nuble, drygt 1813 meter över havet, en symbol för Gran Canaria. Det var jobbigt. Vi besteg berget från sydväst och tog oss ned på nordostsidan mot La Culata, där vi räknade med att ta bussen tillbaka, men sista bussen hade gått. Vi fick gå ytterligare en halv mil till och hann där med dagens sista buss med en halv minuts marginal. Annars hade vi fått övernatta i buschen.När det var som varmast och vi var törstigast fann vi ett vattenhål längs en väg. Gissa om vi njöt! Här ser vi järngänget Anders, Sussi och Sebastian. Bakom kameran finns Pekka. Det var en mycket spartansk servering med katter och hundar och höns. Här fanns en liten, ilsken hund som skällde mycket. Den hette Rubalcaba, samma namn som ledaren för PSOE (det socialdemokratiska partiet i Spanien).


Från höjden såg vi, som på bilden, vulkanen Teide på Teneriffa i väst och Las Palmas i nordost och Maspalomas i syd. Det är en fantastisk natur med vackra pinjeskogar och små sjöar med grodor med fågelliknande läten.


I hamnen i Las Palmas kan man se kappseglingar med allmogebåtar, som kallas Vela Latina, varje veckoslut. I varje båt finns en besättning med åtta personer, varav minst två ska vara tungviktare för balansens skull. Det är strid på kniven och ett fasligt hojtande.

Ömbord på varje båt måste det finnas ett stort antal sandsäckar som ballast eftersom båten inte har någon köl. När man gippar flyttar man över sandsäckarna till lovart. Samtidigt flyttas även bommen och tungviktarna för balansens skull. I extrema fall kastas sandsäckarna över bord för att få mer fart.

Pä lördagskvällarna är det musik på stranden på Las Canteras. Det kallas Viva la playa (Levande strand) och är ett av stadens många kulturevangemang. Här ser vi gruppen Los Lola. Sångaren, som liknade Magnus Uggla, lockade publiken att både sjunga allsång och dansa. Han skulle passa bra på Allsång på Skansen.

Orkestrarna byter av varandra och det är alltid en överraskning vad det blir för musik. Det kan vara jazz, pop, hårdrock med mera. Här ser vi ett bluesband med sångaren Michael van Merwyk i spetsen. Det är helt underbart att stå i solen på stranden och dricka en jarra (sejdel) öl medan man lyssnar på god musik..

Gabinete Literario, en av de vackraste byggnaderna i Gamla stan i Las Palmas, har utställningar, konserter och restaurang. I Gamla stan pågår oftast någon form av evangemang, som t ex nu Tapas y Musica. Flertalet pubar bjuder på levande musik och tapas för 3 Euro.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar